Online nyheder

Fortum Recycling & Waste i Nyborg gør klar til at teste banebrydende CO2-fangst

14 November 2024, 14:17

Fortum er i gang med de sidste forberedelser til sit demonstrationsprojekt til CO2-fangst på anlægget i Nyborg. Det er første gang i historien, at CO2-fangst skal demonstreres på et højtemperatur-forbrændingsanlæg til farligt affald. Pilotprojektet gennemføres i samarbejde med SLB Capturi.

Fortums Project Manager, Carbon Capture, Katrine Krogholm Magnussen, glæder sig over, at de helt centrale procescontainere nu er ankommet til pilottesten af CO2-fangst på højtemperatur-forbrændingsanlægget i Nyborg. “Det er snart to år siden Fortum indgik kontrakten om at teste aminteknologien fra SLB Capturi, og det er en vigtig brik i det danske projekts modningsproces, at vi nu kan teste effektiviteten af CO2-fangst fra vores forbrændingsanlæg til farligt affald i Nyborg.” 

Anlægget forventes at være operationelt sidst på året og vil i driftsperioden indsamle CO2 fra to af det tre termiske ovnlinjer på Nyborg-anlægget. Forud er gået flere års forberedelse, men nu kan Fortum i praksis teste sin ambition for en fremtid, hvor farligt affald fra industrien behandles med en minimal effekt for klimaet. Omdrejningspunktet for piloten er at teste effektiviteten af CO2-fangst og dermed reducere CO2-udledningen og styrke bæredygtigheden for Fortums samlede behandling af farligt affald. 

Også Fortums samarbejdspartner på pilotprojektet, SLB Capturi, ser frem til at demonstrere CO2-fangst på anlægget i Nyborg: “Vi har stor erfaring med CO2-fangstprojekter forskellige steder i verden. Vi er glade for at vores mobile testanlæg, der baserer sig på vores aminteknologi udviklet over næsten tyve år, snart vil dokumentere anvendelsen på et højtemperaturforbrændingsanlæg til farligt affald,” siger Tove Ormevik, Director Delivery Functions & Aftermarket, SLB Capturi.  

Det danske projekt er en del af Fortums Carbon2x-koncept

Som led i Fortum Recycling & Waste's Carbon2x-koncept er det langsigtede mål at genanvende kulstoffet fra CO2’en, der genereres i forbrændingsprocessen, og returnere den til materialekredsløbet, f.eks. som plast af høj kvalitet. Det har kollegerne til den danske virksomhed demonstreret i et banebrydende projekt på Fortums anlæg til husholdningsaffald i Riihimäki, Finland. 

I juli 2024 annoncerede Fortum-koncernen, at den ville sælge sin genanvendelses- og affaldsvirksomhed til Summa Equity for ca. 800 mio. EUR. Læs mere information om salget her.