Online nyheder

Først i verden med bionedbrydelig plast fremstillet af CO2-emissioner

15 Oktober 2024, 13:36

Fortum Recycling & Waste, der er førende inden for affaldshåndtering og cirkulære løsninger i Norden, har med succes produceret bionedbrydelig plast fra CO2-emissioner fra affaldsforbrænding på sit anlæg i Riihimäki, Finland. Gennembruddet, som bygger på kulstoffangst og -udnyttelse (CCU), er et betydeligt skridt mod at reducere og udnytte industrielle kuldioxidemissioner.

Ifølge Tony Rehn, chef for Carbon2x-programmet, giver produktionen af CO2-baseret plast en ny, bæredygtig råvare til plastindustrien.

"Jeg er meget stolt af, at vores team er det første i verden, der med succes producerer bionedbrydelig plast fra CO2-emissioner. Dette gennembrud er et betydeligt skridt mod mere bæredygtig plastproduktion. Denne type udviklingsarbejde hjælper med at reducere afhængigheden af fossile råvarer og kan skabe ny cirkulær forretning," forklarer Tony Rehn.

Lignende udviklingsprojekter til kulstoffangst er i gang i flere sektorer i Finland og globalt, men de fleste af dem fokuserer på produktion af syntetiske brændstoffer og kulstoffangst og -lagring (CCS).

"Det er værd at udnytte indfanget kuldioxid som en nyt råstof i stedet for at lagre den eller slippe den ud i atmosfæren, når man bruger brændstof. Anvendelse af indfanget CO2 er en langt mere bæredygtig løsning med tanke på at håndtere fremtidens ressourceknaphed. Mens fangst og lagring (CCS) er en lineær løsning, der ikke tager højde for den voksende materialemangel, fremmer fangst og udnyttelse (CCU) den cirkulære økonomi," siger Rehn.

Fortum Recycling & Waste's Carbon2x-program piloterede kulstoffangst og -anvendelse i 2022. Programmet sigter mod at fange kuldioxidemissioner fra forbrænding af ikke-genanvendeligt affald og bruge dem til at producere ansvarlige produkter, såsom bionedbrydelig plast. De første produkter fra Carbon2x-programmet forventes at nå markedet inden for dette årti.

Baggrundsinformation

Kuldioxidfangst. Kuldioxidfangst (CCS og CCU) henviser til teknologier, der fjerner kuldioxid fra industrielle røggasser. I øjeblikket har forskellige forsknings- og udviklingsorganisationer oftest præsenteret alternativer til at lagre indfanget CO2, f.eks. under havbunden. Carbon2x-programmet anser dog anvendelse af indfanget kuldioxid, som en mere miljøvenlig og bedre løsning, til at udnytte CO2’en som nye materialer i stedet for at lagre den. Dette kan reducere brugen af fossile råvarer og returnere kulstof til materialekredsløbet.

Kulstoffangst (CC) henviser til adskillelse af kuldioxid fra røggasser og emissioner fra kraftværker eller industrielle processer, eller alternativt direkte fra atmosfæren.

Kulstoffangst og -lagring (CCS) henviser til langtidslagring af separeret indfanget kuldioxid under jorden eller havbunden.

Kulstoffangst og -udnyttelse (CCU) sigter derimod mod at omdanne indfanget kuldioxid til forskellige slutprodukter, såsom brændstoffer, kemikalier eller materialer.

Mere information om CO2-baseret plast
https://plasticsbornfromco2.com/

Carbon2x. Målet med Fortum Recycling & Waste's Carbon2x-koncept, der blev offentliggjort i april 2022, er at genanvende ellers ikke-genanvendeligt affald ved at fange de CO2-emissioner, der genereres fra forbrændingen, og returnere kuldioxiden til materialekredsløbet som plast af høj kvalitet. Pilotprojektet, der udnytter kuldioxid genereret fra affaldsforbrænding, er det første af sin art i verden. Piloten implementeres på Fortums anlæg i Riihimäki, Finland. I juli 2024 annoncerede Fortum, at det ville sælge sin genanvendelses- og affaldsvirksomhed til Summa Equity for ca. 800 mio. EUR. Mere information om salget kan findes her.

Mere information om Carbon2x-programmet  
https://www.fortum.com/products-and-services/recycling-waste/carbon2x 

Tony Rehn, chef for Carbon2x-programmet Tel: +358 404 855 857 E-mail: tony [dot] rehn [at] fortum [dot] com (tony[dot]rehn[at]fortum[dot]com)