Online nyheder

Vi udskifter en roterovn for at fremtidssikre affaldsbehandlingen på højtemperaturanlægget i Nyborg

18 September 2024, 14:22

I uge 35 startede vi et planlagt vedligeholdsstop på den ene af vores tre roterovnslinjer (HWTE-1). Stoppet varer helt ekstraordinært 7 uger og involverer samlet set ca. 100 in- og eksterne medarbejdere. Årsagen er bl.a., at den centrale del af selve roterovnen skal skiftes ud efter årtiers tro tjeneste. Anledningen benyttes også til en krævende udskiftning af det ildfaste murværk, som både roterovnen og toppen af efterforbrændingskammeret er beklædt med indvendigt.

Det er afgørende for vores kunder, at undgå flaskehalse i deres processer og produktion, som skyldes udfordringer med biprodukter og affald. Fortum Recycling & Waste medvirker til en optimal affaldshåndtering ved at rådgive virksomhederne om optimering af deres affaldsprocesser- og opbevaring samt at sikre, at den nødvendige kapacitet til slutbehandling af affaldet er til rådighed hos os. 

Derfor er det vigtigt, at vores tre roterovne er i drift 24 timer i døgnet. Farligt affald er dog kradse sager, der slider og udfordrer vores anlæg, så for, at vi kan levere Operational Excellence, kræver det en omhyggelig løbende vedligeholdelse og et stort stop typisk tre uger om året pr. ovn. Denne gang lidt længere.

Fortum Recycling & Waste afgifter ca. 180.000 tons farligt affald årligt for virksomheder i Danmark og udlandet via højtemperaturforbrænding ved op til 1250 grader. Det sker i vores tre roterovne, der er 12 meter lange, har en diameter på 5 meter og drejer 4 omgange i timen hele døgnet. Det er den bedste tilgængelige teknik til sikker og miljømæssig korrekt behandling af farligt affald, som afgifter affald og røggas effektivt.

Efter en udbudsrunde er det aktuelle udskiftningsprojekt tildelt den danske roterovnsekspert FLS Industries, der sammen med underleverandører forestår selve udskiftningsarbejdet. Denne del af projektet involverer ca. 30 in- og eksterne medarbejdere med forskellige nationaliteter og udvikler således samtidig deltagernes samarbejdsevner og sprogkundskaber. 

De fleste almindelige vedligeholdsstop involverer opgaver som, at:

  • fjerne slaggeaflejringer i ovn og efterforbrændingskammer
  • rense og efterse ovn, kedel og røggasrensningssystem
  • reparere ildfast murværk i ovn og efterforbrændingskammer
  • vurdere og måle aktuel tilstand og tykkelse på kedel og kedelrør
  • efterse containerbaner og asketransportsystem

Det samlede team har gennemført adskillige tilsvarende opgaver på roterovne i cementindustrien, og alle parter gør deres yderste til at implementere løsningen, så vi kan opretholde den fornødne behandlingskapacitet til sikker affaldsafgiftning – også i fremtiden.