Online nyheder

Fortum Recycling and Waste Finland investerer i produktion af kvalitetsplast fremstillet af CO2

27 November 2023, 09:00

Fortum Recycling & Waste Finland påbegynder testproduktion af kvalitetsplast fremstillet af CO2. Pilotesten, der udnytter CO2 fanget fra affaldsforbrænding, er den første af sin slags globalt. Beslutningen om at investere 10 millioner euro i forskning og udvikling af Carbon2x-teknologien styrker Fortum Recycling and Wastes position som frontløber for CO2-baseret plast. Projektet danner ligeledes et interessant langsigtet perspektiv for det danske projekt, der fra 2029 indledningsvis skal fange og lagre CO2'en.

Carbon2x-konceptet, der blev lanceret af Fortums finske enhed i april 2022, har til formål at genanvende ellers ikke-genanvendeligt affald ved at fange CO2-emissionerne fra affaldsforbrænding og returnere den fangede CO2 til råstofkredsløbet som plast af høj kvalitet.

Den første fase af Carbon2x-pilottesten, som er gennemført på Fortums Waste-to-Energy-anlæg i Riihimäki, Finland, indfangede succesfuldt CO2 fra røggassen fra forbrændingsprocessen og kombinerede CO2 med brint for at producere metan. Dette var et vigtigt mellemtrin i fremstillingen af materialer af højere værdi som f.eks. plastik.

”Resultaterne af vores første forsøg har været meget positive og beviser, at CO2-emissioner fra affaldsforbrænding kan bruges til at lave nye materialer, og derfor har vi besluttet at investere i at opskalere projektet. I næste fase sigter vi efter at producere plast fremstillet af CO2 opsamlet fra affaldsforbrænding. Så vidt vi ved, er Fortum den første virksomhed i verden, der tester dette i praksis,” siger Tony Rehn, C2x Program Director hos Fortum Recycling and Waste.

”Vi er særligt interesserede i at producere plast af høj kvalitet, der skal bruges i f.eks. fødevare- og kosmetikemballage, legetøj og hjemmeelektronik. Hermed vil vi være med til at mindske afhængigheden af fossilbaserede råstoffer og slutte kredsløbet i affaldsforbrændingen for altid,” fortsætter Rehn.

Pilotprojektet vil blive udført i industriel skala i containere med den nødvendige teknologi og materialer på Fortums anlæg i Riihimäki i Finland. På grund af den nye dimension i virksomhedens forskning har en kritisk del af udviklingen også været design og udvikling af det nødvendige laboratorie- og pilotudstyr.

Kulstofgenanvendelse kan være en bæredygtig måde at producere klimavenlig plast på

Ifølge forskningen forventes den globale efterspørgsel efter plast at blive tredoblet i 2050, og der er stadig meget få værdige alternativer til plast i mange industrier, bl.a. medicinal- og fødevareindustrien. I dag er 90% af plasten fremstillet af fossile råvarer som olie. For at bekæmpe klimaforandringerne er det af afgørende betydning at reducere brugen af jomfruelige fossile råvarer. For at opnå dette er der behov for nye løsninger, der supplerer mekanisk genanvendelse. Opsamling og genanvendelse af kulstof fra affaldsforbrænding er en del af denne løsning.

"Hvert år genererer europæerne næsten 100 millioner tons ikke-genanvendt affald, der omdannes til energi. Forbrænding er en vigtig del af det nuværende affaldshåndteringssystem, men det forårsager også emissioner. Vi mener, at også emissioner kan og skal omdannes til nye råstoffer,” siger Timo Piispa, Senior Vice President for Fortums Circular Solutions.

"Når vi indfører Carbon2x-konceptet i stor skala, kan 90% af den kuldioxid, der frigives til atmosfæren fra affaldsforbrænding, opfanges og absorberes i produkter."

Udover Finland har Fortum affaldsforbrændingsanlæg i Danmark og Sverige samt under opførelse i Storbritannien. Carbon2x-teknologien kan også benyttes på disse anlæg i fremtiden.

Fortum Recycling and Waste planlægger at fortsætte med at opskalere Carbon2x-projektet trinvis i retning a produktionskapacitet på industrielt niveau inden 2030. Den næste fase af pilotprojektet vil tage omkring to år, men de første prøver af plastmaterialet forventes at være klar allerede sidst på sommeren 2024.

Yderligere information

Tony Rehn, Carbon2x Programme Director, tony [dot] rehn [at] fortum [dot] com, +358 404 855 857

Maiju Daniel-Huhtaniska, Communications & Marketing Manager, maiju [dot] daniel-huhtaniska [at] fortum [dot] com, +358 503 502 861